Meniu
Nutriţie
Beneficiile consumului de roșii
Pasta de tomate: arma împotriva îmbătrânirii
Încă de la începutul secolului al XX-lea, pasta de tomate este un aliment indispensabil în bucătărie. În epoca exploziei de produse de înfrumuseţare, s-a demonstrat că ea are şi alte beneficii, mai puţin cunoscute.
Un studiu efectuat recent pe concentratul de tomate şi coordonat de profesorul Fiorenzo Pastoni, specialist în alimentaţie şi vicepreşedinte al Ordinului Biologilor italieni, scoate la iveală proprietăţile acestui produs.
Ultima tendinţă în materie de îngrijire a pielii nu este neapărat o cremă sau o loţiune de lux, ci mai degrabă o pastă de tomate.
Aceasta este concluzia surprinzătoare la care a ajuns echipa de cercetători. Analizele au pus în evidenţă cantitatea deosebit de mare de licopen conţinută în concentratul de roşii şi numărul de vitamine A, C, E şi PP şi minerale (potasiu, calciu, fosfor şi fier) prezente în acest produs.
Cancerul de prostată: în urma unor studii recente efectuate în Anglia s-a demonstrat că bărbații care consuma frecvent roșii au risc de apariție a cancerului de prostată cu 40% mai mic. Acesta este un procent imens având în vedere că rată vindecării celor ce suferă de această maladie se situează intre 30 și 40%.
Afecțiuni ale sistemului osos: datorită conținutului bogat în minerale și vitamine, roșiile reglează metabolismul țesutului osos și influențele hormonale asupra osului, acesta devenind mai rezistent, scăzând în felul acesta riscul de apariție a osteoporozei.
Obezitatea și diabetul de tip II sunt cu succes combătute prin consumul de roșii. Aceasta nu înseamnă că dacă veți consuma doar roșii veți elimina surplusul de kilograme, însă o dieta echilibrată care să conțină zilnic o roșie vă va ajuta considerabil în lupta contra kilogramelor in plus.
Tromboflebita: având proprietăți antiinflamatoare, roșia protejează vasele și previne tromboflebita. Atenție însă, nu încercați să tratați tromboflebita (boala deja aparută) prin consumul de roșii, căci aceasta afecțiune reprezintă o urgență medicală, astfel că înțelept este să vă prezentați cat mai repede la medic.
Bolile cardiace: înca nu se cunoaște exact care este mecanismul de acțiune, însă consumatorii de tomate sunt protejați împotriva infarctului și aritmiilor cardiace.
Infecțiile in general. Conținând unul dintre cei mai puternici antioxidanți – licopenul – roșiile stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor. Sunt indicate de asemenea bătrânilor și copiilor, mai ales că aceștia nu au un sistem imunitar bine dezvoltat (copii) sau optim funcțional (bătrâni).
Cancerul în general este prevenit. Licopenul protejează ADN-ul celular, împiedicând acțiunea diferiților factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Păstrând integritatea ADN-ului, celulele nu suferă modificări atipice cu potențial cancerigen crescut.
Reumatismul: prin aceleași proprietăți antiinflamatoare roșiile ameliorează boala reumatismală.
Tomatele prezintă și alte beneficii în afară de cele mai importante enumerate mai sus, fiind eficace în gripă, înțepături de insecte, acnee, puncte negre, infecții urinare și calculi renali, constipație, efectele tabagismului etc.