Ciorbă de perișoare

Ingrediente

600 de grame de carne tocată pui /vită
2 cepe
6 linguri de orez
2 ouă
1 linguriță rasă de paprika dulce
3 morcovi
1 ardei
1 fir de păstârnac
1 țelină mică
1 rădăcină de pătrunjel
1 gulioară (opțional)
1 lingură "Pastă tomate Sultan 190g"
200 de grame de smântână cu cel puțin 20% grăsime
verdeață: pătrunjel, mărar verde, leuștean (toate sau cele preferate dintre acestea)

sare, piper
după gust: oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit

Preparare

Morcovii, ardeiul, păstârnacul, țelina, pătrunjelul, gulia și 1 ceapa se curăță, se spală bine și se taie în cubulețe potrivite. Se pun legumele într-o oală, se toarnă 4 litri de apă rece și se dau la fiert.
Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apă într-o crăticioară. Când apa clocotește, se adaugă 3 linguri de orez (3 linguri de orez se păstrează) și se opăresc 2 minute. Se scurge orezul și se clătește sub jet de apă rece.
Carnea tocată, orezul prefiert, cele doua albușuri de ou (gălbenușurile se păstrează separat), a 2-a ceapă tocată foarte mărunt (cât bobul de orez), 1 mână bună de pătrunjel verde fin tocat, 1 linguriță de paprika dulce, sare și piper se frământă bine. Din această compoziție se formează perișoarele. Când apa și legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă cele trei linguri de orez rămase, bine spălate, apoi perișoarele și se potrivește gustul zemei cu sare. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi se pune în ciorbă "Pastă tomate Sultan 190g". Se mai dă în clocot 2-3 minute, apoi se oprește focul și se adaugă verdeața tocată (mărar, pătrunjel verde, leuștean). Se acoperă cu capacul, „arestând” toate aromele în oala cu ciorbă. Până ce ciorba se răcorește puțin, smântâna se bate cu gălbenușurile și 2 linguri de apă rece, apoi se diluează cu un polonic de ciorbă fierbinte și numai după aceea se răstoarnă în oală. Se potrivește gustul ciorbei de sare, piper și acru (se poate acri și în farfurie, după preferința fiecăruia) și ciorba de perișoare este gata de servit.

Informații nutriționale (100g)
Calorii
180.6Kcal
Grăsimi
8.5g
Proteine
7.5g
Fibre
1.2g

Alte reţete

Ardei umpluţi
5
25m
120m
Chifteluțe cu sos de roșii
4
30m
20m
Chifteluțe de pește cu sos de ciuperci
4
60m
60m
Ciorbă de fasole boabe
4
20m
120m
Ciorbă țărănească de pasăre
2
20m
120m
Lasagna cu carne și ciuperci
4
50m
45m
Ostropel de pui
4
20m
60m
Paste cu sos de tomate
4
30m
15m
Nou!
Penne cu usturoi şi sos de roşii
5
30m
15m
Pizza cu legume
4
20m
20m
Pizza țărănească
5
20m
40m
Nou!
Spaghete cu sos
5
15m
60m
Varză proaspătă călită de post
4
20m
80m
Nou!
Vinete cu piept de pui
4
25m
120m
Pizza Quattro Stagioni
4
40m
45m